Visszaemlékezés - Lugosi Ferenc

Visszaemlékezés - Lugosi Ferenc

Kalászi Tenisz élet

Budakalászon a teniszpályát az 1900-as évek első évtizedeiben a budakalászi Lenfonógyár építette. Lugosi Károly szívügye volt, neki köszönhetjük, hogy Budakalászon azóta is folyamatosan verseny és tömegsportként is jelen van a tenisz.

A 60-as években a gyár dolgozóinak gyermekei rendszeres teniszoktatásban részesültek, az oktató Pap István volt aki egyébként a gyárban művezetőként dolgozott három műszakban. Amikor délutános volt az edzéseket akkor is megtartotta, munkaidő kedvezményt kapott. Sok budakalászi gyerek tanult akkoriban teniszezni. Ezekben az években a Megyében szereplő csapat mellett ifjúsági csapat is versenyzett.

1976-ban néhány évi szünet után ismét felnőtt csapat szerveződött a közben a nyugdíjassá vált alapítókból, a közben felnőtt fiatalokból, valamint a fociból kiöregedett viszont a teniszezni hihetetlenül gyorsan megtanuló Czerman István és Szalma Zoltán részvételével. Ez a csapat Bp. IV osztályban indult. A csapat tagjai:

Herendi Lajos
Lugosi Károly
ifj. Lugosi Károly
Wirker László
Pap Ferenc
Lugosi Ferenc
Beck István
Czerman István
Szalma Zoltán

Évről évre bajnokságot nyerve eljutottak a Budapest I. osztályig. Közben többen csatlakoztak a Klubhoz. Feltűnt a pályán a szomszédos kézilabda pályáról a teniszpályára csábított Dorojcsák Laci (mindig ott focizott)a Szentendrei Katonai akadémiáról hozzánk csapódó Kovács András, Horvát Laci, Kovács Miklós, Balog Zoli, és jöttek még a klubéletet látva többen (Horvát Pista, Adorján Péter).

A velük megerősödött csapat éveken keresztül az OB III. osztályban teniszezett egy alkalommal az OB II osztályba is feljutott. 1990-ben meghalt Lugosi Károly. Több mint 30 évig szívügye volt a teniszsport és senki nem tudott úgy a teniszpálya szélére keveredni hogy fél órán belül ne adott volna teniszütőt a kezébe és nem kezdte volna el tanítani. Emlékét a róla elnevezett verseny őrzi, amelyet azóta is minden évben megrendezünk.

A klubélet folytatódott, Karcsi bácsi helyét a pályán Dorojcsák Laci vette át, és ő lett a motorja a következő évek teniszéletének. A történet folytatását tehát tőle várom, remélem egyszer megírja...

Lugosi Ferenc
Budakalász 2009


Bejegyezte: Lugosi Ferenc
2009 április 1.
BUTEC

A Budakalászi Tenisz Club non profit egyesület, amelynek célja a kalászi tenisz élet támogatása mellet az Országos Bajnokságban résztvevő csapatok segítése, valamint nyaranta a budakalászi fiatalok bevezetése a tenisz világába.

Az Egyesület számlaszáma: K&H Bank 10403112-50505154-52511005

Elérhetőségeink

Pandi Péter
+36 30 4561653
szakosztály alelnök
2011 Budakalasz, Szentendrei út 7
info@kalasztenisz.hu

 

Hírlevél

Értesüljön friss híreinkről, iratkozzon fel a kalasztenisz.hu hírlevélére.

FACEBOOK